Derin Kuyu Dalgıç Pompa Nedir? Seçimi Nasıl Yapılır?

Derin kuyu dalgıç pompa özellikleri ve ne işe yaradığı birçok kişi tarafından bilinmemektedir. İnsanlar her gün düzenli olarak kullandıkları suyun evlerine kadar nasıl geldiği üzerine pekte düşünmezler. Kuyu pompası olarak da adlandırılan bu pompalar, derin kuyulardan su pompalayabilmektedir.

Ülkemizin hemen yer yerinde su bulmak oldukça kolaydır; ama bu suyun evlerimize kadar getirilmesi aşaması oldukça zor bir süreçtir. Eğer su kaynağı yüzeye yakın ise bu süreç hem daha kısa hem de daha az zahmetli olacaktır. Yüzeye yakın bir su kaynağının olmaması halinde de derin kuyu dalgıç pompası devreye girer. Tabi derin kuyu dalgıç pompa seçimi de bu aşamada önemli bir konudur. Derinlik düzeyi üründen ürüne farklılık gösterebilmektedir.

Derin Kuyu Dalgıç Pompa ile Derinlik Engellerini Aşın!

Yüzeyden fazlası aşağıda olan bir su kaynağı var ise, minimum 10 ft aşağı inilmesi gerekecektir. Bu aşamada dalgıç pompa veya dalgıç jet pompası kullanılması gerekir. Jet, motor ve çark sisteminden ayrılarak suyun içine yerleştirilir. Sonrasında derinliğe indirilmek üzere 10  - 20 fit boru indirilir. Bu boru pervane sistemine bağlıdır. Jetin çıkış bölümünü pompaya bağlamak için ikinci bir boruda kullanılır.

Kısmi bir vakumlama sistemi yaratılır ve derin kuyu jet pompası bu aşamada basınç uygular. Suyun sisteme ulaşması için jetteki emilim sistemi kullanılır. Suyun kaldırılmasında ise pervane sisteminde ki basınç görev alır.

Derin kuyu su pompalama sürecinde aşırı pompalama tehlike içerir. Bu yüzden fazla pompalanmasını önlemek için bir boru kullanılabilir( 35 ft uzunluğunda yeterli olacaktır). Su seviyesinde düşme yaşanır ise, fonksiyonelliğini yitirecektir ve sığ kuyularda çalışan bir pompa gibi çalışmaya başlayacaktır. Bu durum ile karşılaşmamak için egzoz borusu kullanmak oldukça fayda sağlayacaktır.

Suyun tahliyesinin pompadan veya borulardan olmaması için, boruların altına ayak vanası konulur. Böylece olmaması gereken yerden suyun tahliyesi de engellenmiş olur. İki veya daha fazla kademeli derin kuyu dalgıç pompa bu süreçte çok daha verimli çalışır. Bu sistemlere kademeli pompalar denir.

Derin Kuyu Dalgıç Pompası Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Derin kuyu dalgıç pompa seçimi yapılırken önemli bazı hususlar dikkate alınmalıdır. Bu hususlar;

·         Suyun pH değeri

·         Suda yer alan kimyasal bileşenler

·         Kapasitesi

·         Enerji (Jeneratör)

Şeklindedir.

Enerji (Jeneratör)

Derin kuyu dalgıç pompaların ortak özellikleri fazla elektriğe ihtiyaç duymalarıdır. Bu yüzden de jeneratör kullanımı duruma göre gerekmektedir. Kişilerin derin kuyu pompası almadan önce bu etkeni göz önünde bulundurmaları daha sağlıklı bir düşünce olacaktır.

Kapasitesi

Derin kuyu dalgıç pompaları farklı kapasiteler ile üretilirler. Bu ürünleri satın alan kişiler farklı amaçlar ile bu ürünleri almak istedikleri için, hangi kapasiteye ihtiyaç duyduklarını öncesinde bilmelidirler. Bunun içinde sıvının hangi miktarda taşınacağı aşağı yukarı değerler ile bilinmeli ve ona göre bir seçim yapılmalıdır. Sıvının ne kadar yükseklikte pompalama işlemi gerçekleştireceği de kapasitesi ile alakalı bir durumdur. Tüm bu değerlerin ölçümü hakkında bilgi sahibi olarak bilinçli bir şekilde seçimde bulunulmalıdır.

Suyun pH Değeri

Suyun pH değeri derin kuyu dalgıç pompa seçimi yapanlar için önemli bir konudur. Nitekim bu pompa türünün bozulması, suyun yüksek pH değeri ile ilişkilidir. Bu yüzden yüksek pH değerine sahip bir yerde pompalama yapılacak ise, titanyum ve paslanmaz çelik dalgıç pompaları tercih edilmelidir. Bu yapıda ki pompalar yüksek pH değerlerinden etkilenmez ve zor şartlarda bile kullanıcısına uzun vade kullanım sağlar.