Dalgıç Pompa Seçimi Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar

Dalgıç pompa seçimi yapılırken dikkat edilecek bazı hususlar bulunur. Bu etkenleri göz ardı eden kullanıcılar, sonrasında farklı sıkıntılar ile karşılaşabilir. Ücret vererek aldığınız ürün yanlış kademe seçimi veya motor seçimi yüzünden tüketicilere problemler yaratabilir.

Dalgıç Pompa Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Dalgıç pompa seçimi yapılırken;

·         Sıcaklık

·         Özgül ağırlık ve Viskozite değerleri

·         Suyun Ph değeri ve kimyasal bileşeni

·         Verimlilik

·         Kapasitesi

·         Pompalanması gereken sıvının yüksekliği ve mesafesi

·         Enerji kaynağı

Tüm bu etkenler alım öncesinde bilmeniz gereken etkenlerdir. Bu etkenler ürünün teknik özellikleri ile alakalıdır. Bunun yanı sıra, alım yapmadan önce satın alacağınız firmanın kurulum desteğini verip vermediği ve bu firmayı tercih edenlerin internetteki yorumları da dikkate alınmalıdır.

Sıcaklık

Derin kuyu dalgıç pompa seçimi başta olmak üzere tüm pompa çeşitleri için sıcaklık önemli bir kriterdir. Nitekim ısı değerleri, birçok motor bileşenini olumsuz anlamda etkileyebilme özelliğine sahiptir. Motorun arıza yapmasına neden olabileceği gibi, motorun performansını da etkileyecektir. Bunun bilincinde olan üreticilerde yüksek sıcaklık değerlerine dayanıklı pompalar üretirler. Tabi her pompanın maksimum sıcaklığa maruz kalma kapasitesi bulunur ve kullanıcılar bu hususu göz önünde bulundurmalıdır.

Özgül Ağırlık - Viskozite

Sıvının yüzey gerilimine karşı direncinin ölçülmesine verilen isim Viskozitedir. Pompa performansını viskozite ve özgül ağırlık yoğunluğu etkiler. Bu performans, pompalanacak olan sıvının hangi tür ile alakalı olduğuna da bağlıdır.  Sıvının özgül ağırlığında meydana gelen değişiklikler, sadece şaft gücü ile sınırlıdır. Pompa kapasitesi bundan etkilenmeyecektir. Üretici firmalarda bu bağlamda motorun gücünü arttırma yoluna gider.

Karıştırıcı pompalarda şafta monte edilmiş olan bir karıştırıcı vardır ve bu karıştırıcı bu katı maddelerin pompadan kolay bir şekilde geçmesine olanak tanır.

Viskozite 100 senstistok değerlerini geçer ise, pompanın performansı olumsuz anlamda etkilenir. Debi ve basma yüksekliğinde azalmalar meydana gelir ve şaft gücünde de ciddi artışlar meydana gelir. Basit bir şekilde üretilen pompalar, viskozite değeri 500 – 1000 CP’den fazla olan sıvıları işleyemeyecektir. Sonuç olarak yüksek vikoziteli sıvılar kullanıcılar tarafından tercih edilmemelidir.

Suyun pH Değeri Ve Kimyasal Bileşeni

Derin kuyu dalgıç pompa seçimi ve diğer pompa seçimleri yapılırken pompalanacak suyun kimyasal bileşenleri ve pH değeri dikkate alınmalıdır. Yüksek pH değerleri pompa arızalarına neden olabilir ve bu yüzden titanyum veya paslanmaz çelik dalgıç pompa seçimi yapılmalıdır. Bu seçeneklerden birisinin seçilmesi ile birlikte daha uzun ömürlü pompa kullanımı gerçekleşecektir.

Endüstriyel işlemlerin yapıldığı birçok yerde kimyasalın içinde bulunduğu atık sular üretilir. Bu durumda alınacak olan pompanın bileşenleri ile kimyasal uyumluluk programı dikkate alınmalıdır.

Kapasitesi

Ne kadar sıvı taşınacak? Taşınacak olan sıvı ne kadar hızlı taşınması gerekiyor? Soruları kapasite ile alakalıdır. Örneklendirecek olursak; 138 m3 /sa değerlerinde olan bir pompa, 36m3 havuzun içerisinde yer alan suyu 15 dakikalık bir dilimde sonuçlandırır. 350 m3 bir pompa seçimi yapılır ise şayet, 15 dakikalık süreç 6 dakikaya kadar inecektir.

Pompalanması Gereken Sıvının Yüksekliği Ve Mesafesi

Pompalanacak olan sıvı ne kadar uzaklığa gidecek? Sıvı hangi yükseklikte pompalanacak? Gibi önemli soruların cevapları da seçim aşamasında önemlidir. Pompalanacak olan suyun mesafesinde ki artış sürtünmenin boyutunu arttıracaktır. Bu da, pompada basınç kaybı oluşturur. Dalgıç pompa kademe seçimi ve akış hızı ile alakalı olan değerler incelenmelidir. Dalgıç pompa seçimi tüm bu etkenler çerçevesinde yapılmalıdır. Böylece ürün daha verimli ve uzun ömürlü bir şekilde kullanılabilir.