Dalgıç Pompa Çeşitleri

Su tahliyesi gerektiren durumlarda insanlar sıklıkla dalgıç pompa kullanmaktadır. Bu pompa gelişen teknoloji ile ortaya çıkmış oldukça yararlı bir üründür. Dalgıç pompa türleri çeşitlilik gösteren bir yapıya sahiptir. Bu pompaların çeşitleri şu şekildedir;

Santrifüj Pompalar

Santrifüj pompalar içeride dönen sıvı maddeye ait kinetik enerjinin belirli işlem sayesinde hidrodinamik bir enerji türüne dönüşmesi ve sıvıyı basınçlandırması için kullanılmaktadır. Bu pompa dönme enerjisini iyi ve sorunsuz çalışabilen bir motordan alır. Santrifüj pompa sıvı pompa dişlisi dönme işlemi doğrultusunda girer ve pompa dişlisi hız kazanır. Eksen olarak dış kısma çıktığı difüzöre sızar. Santrifüj pompası, kanalizasyon, içme suları, petrol gibi sektörlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

 Bu pompanın sık tercih edilmesinin sebepleri arasında şunlar yer almaktadır; yüksek debi ve aşınma durumlarına dayanıklı olması, iyi karıştırma kapasitesi, kullanışlı ve basit olması gibi faktörler söylenebilir. İlk olarak 1475 tarihinde yollardaki çamuru kaldırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Dalgıç pompalar arasında en yaygın kullanımı olan pompa santrifüj pompadır.

Jet Pompalar(Kendinden emişli)

Su pompaları çeşitlerinde bir diğer seçenek ise kendinden emişli dalgıç pompalar olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu pompalar çekilmek istenen su birikintisinin dip kısmına yerleştirilir ve diğer yöntemlere bakıldığında daha hızlı çalışır. Fakat bu pompayı kurabilmek için iyi bir teçhizata ihtiyaç vardır.

 Bu pompalar birikintinin zemin seviyesinde olması sebebi ile ulaşılması daha kolay olan pompalardandır. Bu sebeple arıza durumlarında tamir edilmesi daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu tip pompalarda önemli olan hangi iş için kullanılacaksa o işe uygun bir pompa seçimi yapmaktır. Aksi hale işleme uygun olmayan pompa bozulabilir.

  Dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise bu tip pompaların sürekli periyodik bakımlarının yaptırılmasıdır. Yaptırılmadığı durumlarda pompa sürekli arıza çıkarabilir ve pompa ilk satın alındığı halde çalışmayabilir. Bu ve bunun gibi durumlarda kalmamak için kontroller sürekli takip edilmeli ve bakımlar yaptırılmalıdır.

Havuz Pompaları

Havuz pompaları genel olarak havuz içerisinde sirkülasyon oluşturmak için kullanılır. Bu pompalar sayesinde yüzme havuzları gibi yerlerde su dolaşımı aktif bir şekilde devam edebilmektedir. Bu yüzden bu pompalara söylenen bir diğer isim ise sirkülasyon pompasıdır. Sirkülasyon pompası ile havuzda bulunan su dışarı aktarılır ve aynı zaman dışarıdan havuz içerisine yeni su aktarılır. Bu sayede havuz içerisinde ki su her zaman temiz kalabilmektedir. Fakat bu pompa tamamen amacına uygun kullanılmadır. Bunun sebebi çamur aktarımı gibi işlemlerde kullanılması halinde bu pompanın bu tip işlere uygun olmaması sebebiyle pompa sorun çıkarabilir. Bu yüzden bu pompa sadece yüzme havuzlarında kullanılmalıdır. Ayrıca tıpkı diğer pompalarda olduğu gibi bu pompanın da düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Yapılmaması durumlarında pompa su verme veya su çekme işlevlerinde aksaklık gösterebilir. Bu sebeple düzenli olarak bakıma gitmeli ve kontrollerinin sağlanması gerekmektedir.

Diyaframlı Pompalar

Diyaframlı pompaların bir diğer adı havalı pompalardır. Diyaframlı pompa içerisinde bulunan iki hazne sağlam bir mil sayesinde birbirine bağlı olarak pompanın içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra diyaframların iç kısımlarında normal boyutta hazneler ve yuvarlak valflar vardır. Bu pompanın üzerinde basınçlı bir hava kaynağı bulunduğu her süre zarfında çalışmaya devam eder. Yuvarlak valflar ise hava veya sıvının basıncını dengeler. Bunun sebebi haznenin giriş ve çıkış noktalarında yer almasıdır. Havalı pompalar tıpkı diğer pompalarda olduğu gibi yaygın bir kullanıma sahiptir. Ayrıca bu pompanın da sürekli bakıma ihtiyacı olmakla birlikte kontrollerinin sağlanması gerekmektedir.